Spletna stran Psiholoških obzorij uporablja piškotke za namene avtentikacije uporabnikov po prijavi na spletno stran, morebitno stalno prijavo na željo uporabnika in za namen beleženja števila ogledov posameznih strani Psiholoških obzorij.
Ali se strinjate, da na vaš računalnik (brskalnik) naložimo piškotke za te namene? Svojo odločitev lahko kasneje tudi spremenite na strani Zasebnost.

Želim izvedeti več

Psihološka obzorja :: Horizons of Psychology

Znanstveno-strokovna psihološka revija Društva psihologov Slovenije

Indeksirana v:
Scopus
PsycINFO
Academic OneFile

Smo člani DOAJ in CrossRef

sien
VSEBINA ZA AVTORJE PREDSTAVITEV UREDNIŠTVO POVEZAVE

Iskalnik

Moj račun

Članki z največ ogledi

 

« Nazaj na Letnik 12 (2003), Številka 1

flag Go to the article page in English / Pojdi na angleško stran članka


Osebnostna struktura, temperament in mentalna hitrost

Valentin Bucik

pdf Polno besedilo (pdf)  |  Ogledi: 44  |  flagNapisan v slovenščini.  |  Objavljeno: 5. april 2003

Povzetek: Glede na tipologijo temperamenta po Pavlovu poznamo dva mehanizma, ki odražata naravo delovanja centralnega živčnega sistema (CŽS): moč ekscitacije ter moč inhibicije živčne celice. Oba igrata pomembno vlogo pri konstituiranju temeljnih potez temperamenta. Namreč, šibkejši ko je dražljaj, ki izvabi zaznaven odgovor, ali šibkejši ko je dražljaj, ki povzroči manjšo učinkovitost, višja bo posameznikova reaktivnost. V dveh študijah smo skušali raziskati, kako se različni odrazi delovanja CŽS (ekscitacija, inhibicija in mobilnosti CŽS) povezujejo s hitrostjo procesiranja informacij in nekaterimi dimenzijami osebnosti, pri čemer nam je ocena splošne inteligentosti služila kot kovariat. Najbolj zanimiv je bil vpogled v odnose z dimenzijami, ki naj bi bile povezane s procesi budnosti in vzdraženja. Našli smo nekatere zveze moči ekscitacije in mobilnosti z dimenzijama ekstravertnosti (kar je v skladu z Eysenckovo teorijo vzburjenja) in odprtosti, a tudi pozitivno, vendar zmerno korelacijo s hitrostjo procesiranja informacij. Nekatere povezave med lastnostmi CŽS in drugimi konstrukti so se izkazale za nelinearne, kar bo treba resno upoštevati v nadaljnih raziskavah tega pojava.

Ključne besede: osebnost, temperament, inteligentnost, g, ekscitacija, inhibicija, mobilnost, mentalna hitrost


« Nazaj na Letnik 12 (2003), Številka 1