Spletna stran Psiholoških obzorij uporablja piškotke za namene avtentikacije uporabnikov po prijavi na spletno stran, morebitno stalno prijavo na željo uporabnika in za namen beleženja števila ogledov posameznih strani Psiholoških obzorij.
Ali se strinjate, da na vaš računalnik (brskalnik) naložimo piškotke za te namene? Svojo odločitev lahko kasneje tudi spremenite na strani Zasebnost.

Želim izvedeti več

Psihološka obzorja :: Horizons of Psychology

Znanstveno-strokovna psihološka revija Društva psihologov Slovenije

Indeksirana v:
Scopus
PsycINFO
Academic OneFile

Smo člani DOAJ in CrossRef

sien
VSEBINA ZA AVTORJE PREDSTAVITEV UREDNIŠTVO POVEZAVE

Iskalnik

Moj račun

Članki z največ ogledi

 

« Nazaj na Letnik 13 (2004), Številka 4

flag Go to the article page in English / Pojdi na angleško stran članka


Čustva ter osebnostne lastnosti bivših rudarjev v rudniku živega srebra

Darja Kobal Grum, Niko Arnerič, Alfred B. Kobal, Milena Horvat, Bernard Ženko in Joško Osredkar

pdf Polno besedilo (pdf)  |  Ogledi: 31  |  flagNapisan v angleščini.  |  Objavljeno: 2. februar 2005

Povzetek: Namen študije je ugotoviti vpliv dolgotrajne izpostavljenosti elementarnemu živemu srebru na osebnostne poteze nekdanjih rudarjev, ki so delali v rudniku živega srebra. Raziskava vključuje 53 nekdanjih rudarjev, ki so bili predhodno izpostavljeni živemu srebru in 53 udeležencev, ki sestavljajo kontrolno skupino in so izenačeni po starosti in spolu. Ugotavljali so se pretekla izpostavljenost in nekateri biološki kazalci izpostavljenosti, ki niso povezani z delom. Obe skupini sta izpolnili Eysenckov osebnostni vprašalnik (EPQ) in Lestvico emocionalnih stanj (ESQ). Razlike med skupinama so avtorji ugotavljali z ANOVO, povezanost med kazalci pretekle delovne izpostavljenosti in merjenimi osebnostnimi potezami pa s tako imenovanimi "machine learning" metodami (regresijska drevesa). Rudarji so bili v presledkih izpostavljeni živemu srebru, in sicer v obdobju 7 do 31 let, pri koncentracijah živega srebra, ki so znašale med 0.14 do 0.45 miligramov na kubični meter. Povprečni cikli vrednosti živega srebra v urinu (U-Hg; 20-120 mikrogramov na liter) in kumulativni nivo U-Hg (1286-21390 mikrogramov na liter) so bili zelo visoki. Trenutna izpostavljenost živemu srebru, ki ni povezana z delom, je bila pri obeh skupinah udeležencev nizka. Nizki ekstravertnost in lestvica laži pri rudarjih nakazujeta, da so rudarji bolj iskreni in introvertirani kot njihovi vrstniki iz kontrolne skupine. Rezultati na lestvici emocionalnih stanj pa kažejo, da rudarji bolj težijo k depresivnostni naravnanosti, so bolj rigidni in bolj ravnodušni v čustvovanju. Tendence k emocionalni rigidnosti, negativnejši samopodobi, delno pa tudi nakazana introvertnost so verjetno povezane z nekaterimi biološkimi kazalci poklicne izpostavljenosti živemu srebru. Zdi se, da sta višja poklicna izpostavljenost živemu srebru in interakcija z zmernim uživanjem alkohola odločilnega vpliva za razvoj depresivnostne naravnanosti pri rudarjih, ki se navezujeta tudi na emocionalno rigidnost in negativnejšo samopodobo.

Ključne besede: živo srebro, poklicna izpostavljenost, osebnostne lastnosti, emocije


« Nazaj na Letnik 13 (2004), Številka 4