Spletna stran Psiholoških obzorij uporablja piškotke za namene avtentikacije uporabnikov po prijavi na spletno stran, morebitno stalno prijavo na željo uporabnika in za namen beleženja števila ogledov posameznih strani Psiholoških obzorij.
Ali se strinjate, da na vaš računalnik (brskalnik) naložimo piškotke za te namene? Svojo odločitev lahko kasneje tudi spremenite na strani Zasebnost.

Želim izvedeti več

Psihološka obzorja :: Horizons of Psychology

Znanstveno-strokovna psihološka revija Društva psihologov Slovenije

Indeksirana v:
Scopus
PsycINFO
Academic OneFile

Smo člani DOAJ in CrossRef

sien
VSEBINA ZA AVTORJE PREDSTAVITEV UREDNIŠTVO POVEZAVE

Iskalnik

Moj račun

Članki z največ ogledi

 

« Nazaj na Letnik 14 (2005), Številka 2

flag Go to the article page in English / Pojdi na angleško stran članka


Mesto funkcionalne in disfunkcionalne impulzivnosti v strukturi osebnosti

Tina Zadravec, Valentin Bucik in Gregor Sočan

pdf Polno besedilo (pdf)  |  Ogledi: 23  |  flagNapisan v angleščini.  |  Objavljeno: 8. september 2005

Povzetek: Po Dickmanu (1990) lahko glede na hitrost in natančnost procesiranja informacij ločimo dve vrsti impulzivnosti: funkcionalno in nefunkcionalno. Slednja odraža delovanje brez razmišljanja o izidu delovanja in je podobna konceptu impulzivnosti, ki tesno korelira s psihoticizmom. Funkcionalna impulzivnost pa predstavlja hitro delovanje s pozitivnimi posledicami in se kaže kot bolj močno pozitivnokorelirana z lestvicami ekstravertnosti kot z drugimi lestvicami impulzivnosti ali iskanja dražljajev. Ugotovljeno postavlja pod vprašaj resnično naravo te osebnostne poteze.

Ključne besede: funkcionalna impulzivnost, nefunkcionalna impulzivnost, hitrost procesiranja informacij, ekstravertnost, psihoticizem, iskanje dražljajev, osebnost


« Nazaj na Letnik 14 (2005), Številka 2