Spletna stran Psiholoških obzorij uporablja piškotke za namene avtentikacije uporabnikov po prijavi na spletno stran, morebitno stalno prijavo na željo uporabnika in za namen beleženja števila ogledov posameznih strani Psiholoških obzorij.
Ali se strinjate, da na vaš računalnik (brskalnik) naložimo piškotke za te namene? Svojo odločitev lahko kasneje tudi spremenite na strani Zasebnost.

Želim izvedeti več

Psihološka obzorja :: Horizons of Psychology

Znanstveno-strokovna psihološka revija Društva psihologov Slovenije

Indeksirana v:
Scopus
PsycINFO
Academic OneFile

Smo člani DOAJ in CrossRef

sien
VSEBINA ZA AVTORJE PREDSTAVITEV UREDNIŠTVO POVEZAVE

Iskalnik

Moj račun

Članki z največ ogledi

 

« Nazaj na Letnik 17 (2008), Številka 3

flag Go to the article page in English / Pojdi na angleško stran članka


Razlike med spoloma v osebnostnih potezah otrok/mladostnikov: primerjava Slovencev in Rusov

Maja Zupančič, Helena R. Slobodskaya in Gennady G. Knyazev

pdf Polno besedilo (pdf)  |  Ogledi: 21  |  flagNapisan v angleščini.  |  Objavljeno: 25. november 2008

Povzetek: V raziskavi smo primerjali razlike med spoloma, kot se odražajo skozi starševo zaznavo izraznosti osebnostnih potez pri različno starih skupinah slovenskih in ruskih otrok/mladostnikov. Vzorce razlik med spoloma v zgodnjem mladostništvu smo preučevali tudi z dvema metodama, s starševo oceno osebnosti njihovih otrok in s samooceno mladostnikov. Z Vprašalnikom medosebnih razlik med otroki (Halverson idr., 2003) smo zbrali podatke o velikih vzorcih ciljnih posameznikov (starih od 2 do 15 let) v Sloveniji in Rusiji. Razlike med spoloma so bile majhne in podobne v obeh deželah. Vzorci teh razlik, ugotovljeni z isto metodo pridobivanja podatkov, so bili bolj podobni med deželama kot vzorci razlik, ki so v posamezni deželi temeljili na podatkih, zbranih z različnima metodama. Slovenski in ruski starši so na splošno hčerkam pripisali nekoliko višjo raven usmerjenosti k dosežku, ugodljivosti, obzirnosti in organiziranosti kot fantom, ki so jih ocenili kot nekoliko bolj dejavne, nasprotovalne in odkrenljive. Na ravni robustnih osebnostnih potez pa so dekleta opisali kot bolj vestna in sprejemljiva v primerjavi s fanti, zlasti od obdobja srednjega otroštva dalje. Mladostnice so se v obeh deželah ocenile značilno višje glede obzirnosti in pozitivnega čustvovanja v primerjavi z mladostniki, medtem ko so prve le v Sloveniji poročale o značilno višji ravni sprejemljivosti kot fanti. Razlike med spoloma so se pokazale že v starševih ocenah najmlajše skupine otrok, vendar se niso sistematično povečevale s starostjo ciljnih posameznikov.

Ključne besede: osebnost, otroci, mladostniki, razlike med spoloma, medkulturne razlike


« Nazaj na Letnik 17 (2008), Številka 3