Spletna stran Psiholoških obzorij uporablja piškotke za namene avtentikacije uporabnikov po prijavi na spletno stran, morebitno stalno prijavo na željo uporabnika in za namen beleženja števila ogledov posameznih strani Psiholoških obzorij.
Ali se strinjate, da na vaš računalnik (brskalnik) naložimo piškotke za te namene? Svojo odločitev lahko kasneje tudi spremenite na strani Zasebnost.

Želim izvedeti več

Psihološka obzorja :: Horizons of Psychology

Znanstveno-strokovna psihološka revija Društva psihologov Slovenije

Indeksirana v:
Scopus
PsycINFO
Academic OneFile

Smo člani DOAJ in CrossRef

sien
VSEBINA ZA AVTORJE PREDSTAVITEV UREDNIŠTVO POVEZAVE

Iskalnik

Moj račun

Članki z največ ogledi

 

« Nazaj na Letnik 17 (2008), Številka 4

flag Go to the article page in English / Pojdi na angleško stran članka


Velikih Pet: Nova spoznanja slovenskih raziskav o osebnosti otrok

Maja Zupančič

pdf Polno besedilo (pdf)  |  Ogledi: 126  |  flagNapisan v angleščini.  |  Objavljeno: 30. december 2008

Povzetek: V prispevku predstavljam pregled novih raziskav o osebnostnih potezah otrok in zgodnjih mladostnikov ter se posebej osredotočam na ugotovitve slovenskih študij. Pri odkrivanju predhodnikov Velikih pet v odraslosti poudarjam strategijo prostih opisov za ocenjevanje osebnosti otrok in mladostnikov. Rezultati raziskav kažejo, da starši celo dojenčke in malčke opisujejo z značilnostmi, ki jih lahko večinoma razvrstimo v kategorije Petfaktorske taksonomske sheme. Porazdelitve opisnikov nakazujejo določene razvojne vzorce iz najzgodnejših obdobij v zgodnje mladostništvo in majhne medkulturne razlike. Na podlagi vsakdanjega besednjaka, ki ga starši uporabljajo za opisovanje svojih otrok v različnih deželah, so avtorji oblikovali ekološko veljavne merske pripomočke. Vprašalnik medosebnih razlik med otroki (VMRO; Halverson idr., 2003) je bil zasnovan kot starostno in kulturno nevtralen pripomoček in ga pogosto uporabljamo v Sloveniji. Prikaz prečnih študij, ki temelji na ocenah izraznosti osebnostnih potez otrok/mladostnikov, starih od 3 do 14 let, pri VMRO, daje vpogled v razlike med starostnimi skupinami, spoloma, kulturami in poročevalci. Na podlagi vzdolžnega preučevanja osebnostnih potez otrok predstavljam pregled ugotovitev o različnih vidikih doslednosti ocen iz zgodnjega otroštva v srednje otroštvo, kot tudi doslednosti med poročili različnih ocenjevalcev otrokove osebnosti. V nadaljevanju povzemam rezultate o sočasni in vzdolžni napovedni vrednosti osebnostnih potez, kot jih merimo z VMRO, za socialni razvoj in učno uspešnost otrok/mladostnikov. Poleg spoznanj, pridobljenih z metodo, ki se osredotoča na poteze, posredujem izsledke analiz, ki temeljijo na pristopu, osredotočenem na posameznika. S slednjim smo prepoznali več notranje ponovljivih tipov osebnosti pri otrocih, ki jih opisujem z vidika strukturne stalnosti v času in med poročevalci, doslednosti v pripadnosti otrok posameznim tipom osebnosti in napovedne vrednosti tipov v primerjavi s potezami. Ob koncu povzemam smernice za nadaljnje raziskovanje razvoja osebnosti otrok, vključno z novimi metodami ocenjevanja in preučevanja zvez med zgodnjimi osebnostnimi potezami ter pomembnimi razvojnimi izidi.

Ključne besede: otroštvo, zgodnje mladostništvo, osebnostne poteze, model Velikih Pet, ocenjevanje, Slovenija


« Nazaj na Letnik 17 (2008), Številka 4