Spletna stran Psiholoških obzorij uporablja piškotke za namene avtentikacije uporabnikov po prijavi na spletno stran, morebitno stalno prijavo na željo uporabnika in za namen beleženja števila ogledov posameznih strani Psiholoških obzorij.
Ali se strinjate, da na vaš računalnik (brskalnik) naložimo piškotke za te namene? Svojo odločitev lahko kasneje tudi spremenite na strani Zasebnost.

Želim izvedeti več

Psihološka obzorja :: Horizons of Psychology

Znanstveno-strokovna psihološka revija Društva psihologov Slovenije

Indeksirana v:
Scopus
PsycINFO
Academic OneFile

Smo člani DOAJ in CrossRef

sien
VSEBINA ZA AVTORJE PREDSTAVITEV UREDNIŠTVO POVEZAVE

Iskalnik

Moj račun

Članki z največ ogledi

 

« Nazaj na Letnik 10 (2001), Številka 3

flag Go to the article page in English / Pojdi na angleško stran članka


Starševi prosti opisi dojenčkov/malčkov: se uvrščajo v petfaktorski model osebnosti?

Maja Zupančič

pdf Polno besedilo (pdf)  |  Ogledi: 151  |  flagNapisan v angleščini.  |  Objavljeno: 1. september 2001

Povzetek: V prejšnjem desetletju so psihologi, ki se ukvarjajo z razvojem, pri otrocih pričeli raziskovati predhodnike osebnostnih lastnosti odraslih kot jih odkriva Petfaktorski model (PFM). Na podlagi starševih opisov otrokove osebnosti (starost od 3 do 12 let) v različnih družbah so ugotovili, da lahko te opisnike večinoma razvrstimo na pet vsebinskih področij, ki jih opredeljuje PFM. V pričujoči študiji sem preverjala, ali je PFM taksonomija ustrezna tudi za ocenjevanje starševih opisnikov dojenčkove in malčkove osebnosti. Primerjala sem pogostnost starševe uporabe opisnikov po posameznih kategorijah PFM, da bi ugotovila, ali se le-ta razlikuje glede na otrokovo razvojno obdobje in spol ter med materami in očeti. 100 slovenskih mater in 85 očetov je skupno opisalo 101 otroka (povprečna starost 14,4 mesece). Opisniki so bili ocenjeni s pomočjo natančne ocenjevalne sheme, ki vključuje pet širših kategorij, od katerih ima vsaka po tri podkategorije, in devet dodatnih kategorij, ki ne sodijo na področje PFM. Približno štiri petine starševih opisnikov se je razvrstilo v območje PFM, kar podpira uporabnost taksonomije pri opisovanju dojenčkov in malčkov. Deleži opisnikov, ki so jih podale matere in očetje, se niso pomembno razlikovali za nobeno izmed (pod)kategorij. Prav tako se niso razlikovali med dečki in deklicami. Rezultati odkrivajo nekatere pomembne razlike med deleži opisnikov, s katerimi so matere in očetje opisovali dojenčke v primerjavi z malčki. Menim, da te starostne razlike odražajo hitre spremembe, ki so značilne za otrokovo obnašanje v prvih dveh letih življenja. Skladno s temi spremembami starši svojo pozornost v drugemu letu otrokove starosti usmerijo na dodatne in/ali drugačne vidike njegovega obnašanja, ne le na tiste, ki so se izražali prvem letu življenja. Malčke tako med seboj primerjajo po nekoliko drugačnih vidikih obnašanja kot dojenčke.

Ključne besede: dojenčki, malčki, starševi opisi, osebnost, petfaktorski model


« Nazaj na Letnik 10 (2001), Številka 3