Spletna stran Psiholoških obzorij uporablja piškotke za namene avtentikacije uporabnikov po prijavi na spletno stran, morebitno stalno prijavo na željo uporabnika in za namen beleženja števila ogledov posameznih strani Psiholoških obzorij.
Ali se strinjate, da na vaš računalnik (brskalnik) naložimo piškotke za te namene? Svojo odločitev lahko kasneje tudi spremenite na strani Zasebnost.

Želim izvedeti več

Psihološka obzorja :: Horizons of Psychology

Znanstveno-strokovna psihološka revija Društva psihologov Slovenije

Indeksirana v:
Scopus
PsycINFO
Academic OneFile

Smo člani DOAJ in CrossRef

sien
VSEBINA ZA AVTORJE PREDSTAVITEV UREDNIŠTVO POVEZAVE

Iskalnik

Moj račun

Članki z največ ogledi

 

« Nazaj na Letnik 11 (2002), Številka 1

flag Go to the article page in English / Pojdi na angleško stran članka


Povezanost med subjektivnim življenjskim zadovoljstvom ter odnosi mater do njihovih mladostnikov

Katja Košir

pdf Polno besedilo (pdf)  |  Ogledi: 20  |  flagNapisan v slovenščini.  |  Objavljeno: 14. februar 2002

Povzetek: Raziskava predstavlja prispevek k proučevanju prilagajanja staršev na psihološko osamosvajanje njihovih mladostnikov in dejavnikov, ki se povezujejo z uspešnim prilagajanjem. Cilj raziskave je ugotoviti, ali se subjektivno življenjsko zadovoljstvo mater mladostnikov povezuje z njihovo sposobnostjo prilagajanja na spremenjene odnose z mladostnikom. Subjektivno življenjsko zadovoljstvo sem ugotavljala z Dienerjevo Kombinirano lestvico subjektivnega življenjskega zadovoljstva, za ugotavljanje odnosov mater z mladostnikom pa sem uporabila Vprašalnik o odnosih z mladostnikom. Ugotavljala sem tudi vpliv nekaterih demografskih spremenljivk na odnos mater z mladostnikom in na njihovo življenjsko zadovoljstvo. Življenjsko zadovoljstvo, pogostost in intenzivnost doživljanja pozitivnih emocij in zadovoljstvo s posameznimi področji življenja se pri materah mladostnikov pomembno povezujejo z nekaterimi področji odnosa z mladostnikom. Matere, ki izražajo višje življenjsko zadovoljstvo, bolje ocenjujejo odnos s svojim mladostnikom in so bolj zadovoljne s svojo starševsko vlogo. Intenzivnost in pogostost doživljanja pozitivnih emocij se pozitivno povezuje z odprtostjo v komunikaciji z mladostnikom in negativno s strahom pred izgubo kontrole nad mladostnikom. Matere, ki so v povprečju bolj zadovoljne s posameznimi področji svojega življenja, so bolj zadovoljne tudi s svojo starševsko vlogo in imajo manj želja v zvezi s spreminjanjem mladostnika.

Ključne besede: mladostništvo, srednja odraslost, prilagajanje, psihološko osamosvajanje, subjektivno zadovoljstvo, matere


« Nazaj na Letnik 11 (2002), Številka 1