Spletna stran Psiholoških obzorij uporablja piškotke za namene avtentikacije uporabnikov po prijavi na spletno stran, morebitno stalno prijavo na željo uporabnika in za namen beleženja števila ogledov posameznih strani Psiholoških obzorij.
Ali se strinjate, da na vaš računalnik (brskalnik) naložimo piškotke za te namene? Svojo odločitev lahko kasneje tudi spremenite na strani Zasebnost.

Želim izvedeti več

Psihološka obzorja :: Horizons of Psychology

Znanstveno-strokovna psihološka revija Društva psihologov Slovenije

Indeksirana v:
Scopus
PsycINFO
Academic OneFile

Smo člani DOAJ in CrossRef

sien
VSEBINA ZA AVTORJE PREDSTAVITEV UREDNIŠTVO POVEZAVE

Iskalnik

Moj račun

Članki z največ ogledi

 

« Nazaj na Letnik 20 (2011), Številka 4

flag Go to the article page in English / Pojdi na angleško stran članka


Romantična navezanost odraslih in struktura osebnosti

Jelena Zeleskov Djoric in Janko Medjedovic

pdf Polno besedilo (pdf)  |  Ogledi: 70  |  flagNapisan v angleščini.  |  Objavljeno: 19. marec 2012

Povzetek: Glavni cilj študije je bil lokalizacija dimenzij navezanosti v implicitnem prostoru, določenem z osnovnimi dimenzijami osebnosti. Poleg tega je bil cilj študije tudi proučitev odnosov med navezanostjo in temeljnimi dimenzijami osebnosti na vzorcu 203 odraslih. Partnersko navezanost smo ocenili z Vprašalnikom izkušenj v intimnih partnerskih odnosih, temeljne osebnostne lastnosti smo ocenili z vprašalnikom NEO-PI-R. Dezintegracija, ki predstavlja operacionalizacijo shizotipije kot osnovne lastnosti osebnosti, smo ocenili z vprašalnikom Delta 10. Komponentna analiza je pokazala, da dimenziji navezanosti nista neodvisna konstrukta glede na temeljne osebnostne lastnosti. Poleg tega rezultati kažejo, da se dimenziji navezanosti nanašata na čustveno disregulacijo v intimnih medosebnih odnosih, saj smo dobili pozitivne korelacije med dimenzijama navezanosti in dimenzijami maničnosti (,35), anksioznosti (,51) ter depresivnosti (,55). Negativne korelacije smo ugotovili med navezanostjo in dimenzijama pozitivna čustva (-,34) ter občutki (-,31). Rezultati kažejo, da je dimenzije navezanosti potrebno opazovati kot izraz temeljnih osebnostnih lastnosti v partnerskih odnosih.

Ključne besede: navezanost, partnerski odnosi, petfaktorski model osebnosti, dezintegracija


« Nazaj na Letnik 20 (2011), Številka 4